04 март 2011

Актьорите от турските сериали заплашват със стачка

Актьорите от турските сериали заплашват със стачка, защото дължината на сериите в Турция е цели 90 минути. Това е неимоверно усилие както за актьорите, така и за целия екип на сериала.

Всички познават Бену Йълдъръмлар като Фикрет от сериала "Листопад". Малко българи са я виждали в друга светлина - тази на театрална актриса. Договорът с театралната трупа, в която Бену играе, е железен. Тя трябва да присъства на всяка постановка, независимо от графика на сериала.

"В седмицата, когато имам представления в театъра и снимки, тогава трябва да се сгъсти програмата на сериала. Вместо за четири дни, се снима за два дни. Но най-трудна е работата на техническия екип, защото те работят пет дни, от сутрин до вечер", казва Бену. "Много е трудно. Особено след като родих. Но когато една жена се сдобие и с дете, тя се научава и да спи по-малко. Чувствам се уморена понякога. Вече 11 години живея по този начин и съм свикнала. Наистина, понякога много ми се спи", казва още актрисата от "Листопад".


Трудностите идват, когато сериалите в турската ни съседка постепенно увеличават времетраенето си. Докато не достигат до продължителност от час и половина за епизод.

"Ние действително имаме проблем - серията трябва да бъде 90 минути. Това е изискването на телевизиите, на продуцентите. Те искат да вместят колкото се може повече реклами, така обаче се удължава времето на сериала", оплаква се Бену Йълдъръмлар.


Халил Ергюн също не се притеснява да изрази недоволството си от условията на работа в турската телевизионна индустрия. "Проблемът не е от актьорите от моя ранг. Ние сме спокойни - получаваме добри пари, времето за снимки се нагажда спрямо нашата програма, но много е тежък проблемът с хората, екипите, които са зад камера. Това важи и за режисьорите, защото те работят много, а заплащането е по-ниско, няма регламент и за осигуровките", казва Халил Ергюн. Според известния турски актьор в този сектор в Турция все още важи законът на джунглата. "Хората от този сектор буквално се страхуват да не останат без работа и затова си мълчат. Не реагират. Това са хора, които имат семейства. Представете си - имат деца, изплащат квартира, наем и т.н. А има и друг, по-шокиращ пример. Започва един сериал, но заради нисък рейтинг го свалят на третия епизод... Това е по-страшно!", категоричен е актьорът от "Листопад".



Според Хюсеин Кузу, синдикат на киноиндустрията, увеличаването на времетраенето е довело и до увеличаване на работното време. "Лошото е, че тук няма контрол от страна на държавата - ние това искаме - да наложим нормативи. В Турция има много университети, които обучават хора за работа в тази индустрия, има много чакащи и има пренасищане на пазара", категоричен е той.

Искането на работещите в бранша е времетраенето на сериите да се намали до час или 45 минути. Те настояват и за приемане на закон за киното и телевизията. Актьорите и сценаристите настояват и за авторски права върху сериалите, в които имат участие.

Няма коментари: