Книгите на Решат Нури

Много преди Орхан Памук да завоюва световна слава, друг турски писател спечелва за своите творби международна аудитория. Обявен с пълно право за класик, Решат Нури, романист, разказвач, драматург, дава с творбите си богата храна на турските сценаристи в последните години. "Листопад" се превръщат във филм, който трогват сърцата на милиони.

"Листопад" е книга, която разказва за есента на живота, за семейните грижи на един порядъчен, отговорен и чувствителен високообразован чиновник... Али Ръза поразява със своята сила и скромност. Семейството като висша ценност, страхът за децата и смисълът на избора в жизнения път на всеки един са нишките, увлекателно сплетени в тази история.

Решат Нури разказва уж обикновено, а създава силно запомнящи се и въздействащи персонажи... Поучителен, без да е назидателен. Вълнуващ, без излишна сантименталност и удивително реалистичен...

Красивата, жизнерадостна и своенравна Фериде не е типичното турско момиче от последните години на Османската империя. Фериде изгубва рано родителите си и е отгледана от лелите си.

Детството й преминава в пакости и веселие - израства в богато и уважавано семейство, получава добро образование и наследство, но осмисля съществуването си чрез личната саможертва. Тя се влюбва в своя братовчед, който също отговаря на чувствата й. Но в деня на сватбата им Фериде научава за друга жена в живота на любимия си.

Гордостта не й позволява да преглътне обидата и тя бяга от сватбата... Заминава из най-затънтените кътчета на Анадола като учителка, където бедните и неуките имат нужда от песента на Чучулигата.

Книга за любовта и гордостта на една жена, за богатството и силата на женската душа, която поема пътя на своето призвание – да помага на бедните и неуките, които имат нужда от песента на чучулигата.

Романът е филмиран през 1966 г. и 1986 г.