05 септември 2011

Джейда от "Листопад" написа роман

“Живея живота си като героиня от роман.” Това не е реплика от роля на Башак Саян, която милиони зрители в България и в балканските страни познават с ролята на Джейда от култовия сериал “Листопад”, чиито нови епизоди Би Ти Ви излъчва в момента. Не, те принадлежат на самата Башак и се отнасят за първия й авторски роман “Страх от обвързване”, който бе издаден наскоро от престижното истанбулско издателство “Артемис”. Романът стана една от най-четените книги през лятото, сега излиза трето издание.

Башак е родена през 1977 г. в Анкара, зодия Близнаци. Тя е най-голямото дете в семейството, има 3 братя. Завършва икономика в университета “Мармара” в Истанбул. От малка изпитва увлечение към театъра и литературата. От 1996 г. досега има участия в над 20 сериали и филми.

Освен че е много добра актриса, тя се справя отлично и с писането. Защото първият й литературен опит е книгата “За любовта и прелъстяването”, която миналата година бе отпечатана от истанбулското издателство “Гоа”. Четивото е изпълнено със съждения и аналогии на тази тема, като авторката е дала примери и с исторически личности.


Привлекателният, богат и преуспял рекламодател Джем е главният герой в новия й роман “Страх от обвързване”. Жените много го харесват, но той бяга от дълготрайните връзки като от чума. В книгата присъства и образът на крехката и романтична балерина Бахар. Съдбата преплита пътищата им. Страстна любов, капризна раздяла, дълбока самота, неизлечимо разкаяние и накрая самоубийство или смърт ни водят из лабиринта на повествованието, в което се запознаваме и с други герои.

Башак разглежда от един неочакван ракурс живота на мъжете и жените от своето поколение. Анализира проявлението на понятия като любов, вярност, изневяра, секс в живота на една част от модерното турско общество. И понеже самата тя принадлежи към този свят, романът грабва и увлича.

Всъщност Башак е коренно противоположна на лошата жена Джейда, която познаваме от “Листопад” - изневерява на съпруга си, ражда дете от любовника си Оуз и не му дава развод на инат на Лейля.

“Писането освобождава човека. Като актриса съм длъжна да се съобразявам със сценария. Може да прибавям някои неща, но в определени рамки. При писането нямам граници”, казва тя в интервюто, което даде за читателите на в.“24 часа”.

- Какво означава страхът от обвързване, съществува ли в живота?

- Това е проблем на нашия век. Особено на хората в метрополите, които бързаме да живеем, да изградим кариера и завъртени в този бяг, искаме още и още. Но в гонитбата не забелязваме, че пропускаме нещо много важно, какво е то. Ето този отговор търся в своя роман.

- Написали сте роман за любовта. Вярвате ли в нея?

- Да, силно вярвам. За любовта нямат значение възраст, пол, раса, вероизповедание. Тя е единственото нещо, което може да победи времето. Но харесвам и трагичните развръзки. От дете обичам всеки миг от живота ми да бъде като роман или като сцена от филм. И разделите, и кавгите, и страстните мигове. Във всеки от моите герои има по нещо от мен самата. Написах този роман, защото вярвам, че хората, които го прочетат, може би ще успеят да погледнат по друг начин на съдбите си, на любовта, на миналото, което са загърбили. И така може би ще излекуват раните, нанесени от казани груби думи или постъпки, и ще имат шанса да променят някои неща.


Веднага след като излиза романът, Башак получава предложение да напише сценарий за филм. Работата по него е към края и тя се надява, че ще играе още през този сезон в него. Много й се иска да бъде балерината Бахар, макар че в сценария има още две много интересни жени. Смята, че е готова за ролята, защото още докато обмисляла романа, прекарала много дни зад кулисите на балетния театър. Така опознала до най-малките подробности света, който остава скрит под светлините на рампата.

Ролята на Джейда от сериала “Листопад” e повратен момент в кариерата й на актриса. Защото е най-продължителната. Героинята отначало била планирана само за десетина епизода, но Башак така наситила образа, че сценаристите го променили и се снима цели пет години, до края. “Листопад” е най-дългият сериал в Турция.

Сега има предложение за участие в нова сага, чието име предпочита да запази в тайна до идния месец. Но ролята, която ще изпълнява, пак ще бъде на лоша жена. Снимките ще започнат през септември.

Башак живее в голяма къща на европейския бряг на Истанбул. Преди време била на азиатския бряг, но поради задръстванията на моста над Босфора се пренесла в Европа. Мястото, на което пише романа, е пред голям прозорец с изглед към гориста местност. Домът е мястото, където се чувства най-добре и уютно. А домашният любимец - кокерът Макс, е нейният мълчалив, но първи и верен слушател на всичко написано. Той е и свидетел на сълзите й, защото се случвало да плаче, докато пише отделните сцени.

Другият е приятелят й. В негово лице тя вижда мъжа, когото е търсила винаги.


Башак не обича да афишира личния си живот. Отбягва шумните места. И макар че папараците я наричат “най-екзотичната жена” на Турция, почти не се появява по страниците на магазинните издания. Отказва участия в телевизионни програми. Животът й минава между писане, снимки, четене. И срещи, но само с най-близките приятели.

“Добре е да си известна, хората те спират, поздравяват те. Но цялата тази известност от екрана е преходна, трайно остава само написаното”, убедена е Башак.

Чете много. Любимите й автори са Паулу Коелю, а от класиците - Достоевски. Настолната й книга е “Малкият принц” на Сент Екзюпери, а любимата й героиня е Ана Каренина. От съвременните турски автори чете най-много Ахмет Юмит, Инджи Арал и Кюршат Башар, чийто роман “Музиката край леглото ми” бе издаден и на български език.


В свободното си време обича да се занимава с астрология. Не предприема нищо важно в живота си, без да “се посъветва със звездите”, както казва самата тя. Обича разходките сред природата и да кара кола. Често пътува до Анкара при родителите и братята си. Мечтае да пътешества - да посети Санкт Петербург, Далечния изток. А защо не и България, подхвърлям.

“О, за вашата страна знам доста неща. Бенну, с която сме приятелки. (Бенну Йълдъръмлар, изпълнява ролята на Фикрет в “Листопад”, която два пъти е посещавала България - б.а.) Тя ми разказа толкова хубави неща. Природата била много красива, с интересни старини. Хората били много гостоприемни, топли и сърдечни и много харесвали “Листопад”. Да, да, много бих искала да посетя България. Сигурна съм, че и на мен ще ми хареса”, усмихва се на раздяла Башак.

Няма коментари: