18 октомври 2010

През декември е големият финал на “Листопад”


Това е най-новото интервю на Бенну Йълдъръмлар, позната на всички ни в ролята на Фикрет, с която разговаря журналистката от в."24 часа" Нахиде Дениз.

- Като малка въобще не сте мислели, че един ден ще станете актриса.

- Родена съм в Истанбул и съм единствено дете, живеехме в един кьошк (голяма къща с изглед към морето, подобна на къщата в "Листопад" - бел. авт.) с голяма градина, имах много приятелки, родителите ме обграждаха с много любов и разбиране. Учих в математическия профил на гимназията, но едновременно с това посещавах курсове за подготовка за консерваторията. Така се започна.

След като завърших консерваторията, година и половина учих актьорско майсторство във Великобритания, след това се върнах в Истанбул и вече 22 години съм на сцената и на екрана. А всъщност като малка мечтаех да стана археолог.

- Не съжалявате ли за археологията?

- Не. Нашата страна е кръстопът на много цивилизации, една истинска съкровищница. Друг е въпросът, че много малко средства се заделят за археологически проучвания.

- Името Бенну не е типично турско, какво означава?

- Да, това е митичната птица, която умира и се ражда отново - птицата Феникс, затова на турски се пише с две "н".

- Като Фикрет ли, която се опитва да се съвземе от удара, който й нанася изневярата на Тахсин?

- Може и така да се каже.

- А на вас случвало ли ви се е да ви изневерят? Великолепна актриса, прекрасна съпруга и майка, казват за вас. Така ли е?

- Слава богу, не съм изпитала това чувство. Моят съпруг Бюлент Ярар Танла също е актьор, но в Държавния театър. Бюлент учеше в художествената академия "Мимар синан", а аз - в Истанбулския университет, имахме общи приятели. След като завърши академията, бе назначен в театъра в Диарбекир. След пет години се върна в Истанбул, започнахме флирт и се оженихме. Имаме дъщеря Ада, на 12.


- Бихте ли искали и Ада (означава "остров" на български - бел. авт.)да поеме по пътя на майка си и баща си, да стане актриса?

- Това е решение, което тя самата ще даде, проявява известни наклонности и аз не бих й попречила, ще я подкрепя така, както направиха моите родители. Те са преселници от Крит, така че Ада напомня за тях.

- "Листопад" се излъчва вече пети сезон в Турция. Как си обяснявате успеха му?

- Огромният интерес ни изненада и нас. Ние сме добър екип, с малко изключение от началото се запазва същият състав. Всеки си знае мястото. Сценаристите ни създадоха дълъг и вълнуващ разказ. И понеже всички са ангажирани в еднаква степен, затова се и получи хубава работа. Поне отзивите в Турция за нас са такива, а научих, че и в България, и в Македония се излъчва с голям успех. Но както всяко нещо, така и нашата история ще свърши - на 29 декември е големият финал. Нито аз, нито който и да е друг от актьорския състав не знаем как ще свърши.

- Значи ще се простите с Фикрет?

- Един герой, какъвто и да е той, за актьора трябва да остане там, където е свършила историята.

- "Листопад" е по произведението на класика на турската литература Решат Нури Гюнтекин. Това ли е пътят за приобщаването на широката аудитория към класиката?

- Когато започнахме сериала, не знаехме, че ще продължи толкова дълго, предизвика го зрителският интерес. Ние и в театъра играхме "Листопад" много дълго време, цели 4 години. Там също играх Фикрет в театралната версия, която авторът е написал приживе. И всяко представление препълваше залата.

- Въпреки че произведението е написано отдавна, сериалът е актуален. Това заслуга на сценария ли или?

- Да, права сте. На първо място това е "синдромът на големия град". На второ място става дума за сблъсъка между традиционните и новите нрави, конфликтите между поколенията, ролята на семейството, отговорността на бащите, на децата и т.н. Все въпроси, които винаги са актуални във времето и за различните общности независимо в коя страна живеят те.

- Може би има значение и балканският манталитет?

- Точно така. Хората от северните страни са доста по-сдържани, докато балканските хора са по-близки, приличаме си по нравите, по манталитета, затова лесно се разбираме, по-добре ни е да се отнасяме топло и приятелски едни към други.

Ние сме просто съседи, които понякога може и да се скарат, но пак идва време, в което се сдобряват. Аз например съм била досега в Македония, Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, а също и Словения, и навсякъде съм се чувствала като у дома си.


- Предстои ви да посетите България, която е вече в ЕС. Турция е кандидат за Евросъюза, как гледате на тази перспектива?

- Изпълнението на критериите е важно, но не означава, че трябва да се изпълняват непременно заради ЕС. Това е преди всичко от значение за напредъка на нашето общество, затова трябва да го постигнем заради себе си. Аз не смятам, че трябва да правим нещата, за да се харесаме на ЕС.

Преди всичко трябва ние самите да правим преценка и да си решаваме проблемите тук, вътре. Не мисля, че ще ни приемат в Евросъюза, защото в момента просто ни залъгват, шикалкавят. Никой на никого не е длъжен да се хареса. Всяка страна си е различна посвоему, но важното е да се научим да се разбираме един друг.

- Какво сте намислили да направите в България?

- Ще се запозная с актрисата, която озвучава Фикрет на български език. Малко време ще бъда в София. Сега ще направя озвучаването на поредната серия от “Листопад” и ще отпътувам с последния самолет от Истанбул за София. На другия ден ще участвам в "Шоуто на Слави" и веднага ще се върна, защото трябва да бъда на снимки.

4 коментара:

Анонимен каза...

az gledam listopad i dano djem da ne umre no to se znae 4e 6te umre

Анонимен каза...

zdr az mn go gledam listopad i dano leilq i nedjlq se zdobrqt

Анонимен каза...

За съжаление Джем умира, а сестрите все още не са се сдобрили...

Анонимен каза...

seriite pokrai smartta na djem sa mnogo tajni. Geldam eoizodite i pla4a ot sarce i dori me boli,prejivqvam go teji4ko. 4etoh kakvo 6te se slu4i i prez 4etvarti sezon - ni6to uhubavo ne se o4ertava. Izklu4itelno tajen serial,nai ve4e sajlqvam za djem - mnogo go haresvam.