04 август 2011

"Хората на дядо ми" - най-новият филм с Гьокче Бахадър

След близо 5 години, в които красивата Гьокче Бахадър се снимаше в най-успешния турски сериал "Листопад", дойде дългоочаквания край на семейната сага. Но талантливата актриса е претрупана от ангажименти - както лични, така и професионални. Само преди десетина дни красавицата мина под венчилото с колегата си Али Сунал, а в края на юли приключи със снимките по последния си филмов проект.

Новата и продукция е игрален филм, базиран на действителни исторически събития от началото на ХХ век. Лентата е със заглавие "Dedemin İnsanları (Хората на дядо ми)" и проследява съдбата на няколко поколения турци през 20-те години на миналия век. Историята е разказана през погледа на 10-годишно момче, което вече пораснало, се завръща при дядо си.

На 24 юли 1923 г. в Лозана (Швейцария), е подписан мирен договор между Турция и Антантата, воювали в Първата световна война и Гръцко-турската война от 1921-1922 г. Договорът определя границите на Турция, Гърция и България, и гарантира независимостта на Турция, като същевременно защитава гръцкото малцинство в Турция и мюсюлманското малцинство в Гърция. Лозанският мирен договор задължава Турция и Гърция да зачитат правата и свободите на съответните малцинства в едната и другата страна, което води до подписване на Гръцко-турската конвенция за взаимно изселване на население.


В последвалите години двете държави си разменят големи групи население: 320 хил. турци и 1,300 млн. гърци са изселени от домовете си, където нерядко семействата им са живеели от векове. "Размяната" на население се прави на религиозен (а не етнически) принцип и се получава така, че гръкоговорящи мюсюлмани са принудени насилствено да напуснат териториите на Гърция (и особено на о.Крит), а в същото време цялото православно население, живяло в Турция (и най вече в Анадола) са изселени в Гърция въпреки факта, че повечето християни от вътрешността на полуострова вече са загубили способността да говорят гръцки.

Тази "размяна" променя живота на хиляди хора, на които насилствено са отнети домовете, земите и всичко, което са имали и са били принудени в продължение на години да живеят далеч от родните места, без дори да знаят езика...

Снимките по лентата "Dedemin İnsanları (Хората на дядо ми)" вече приключиха, а освен Гьокче Бахадър във филма участват Четин Текиндор, Хюмейра Акбай, Езги Мола, Мерт Фират (Бурак Инджеоолу от "1001 нощ"), Игит Йозшенер (Джемил Пашазаде от "Мелодията на сърцето") и др. Филмът се очаква да се появи по големите екрани на 25 ноември 2011.

И докато очакваме драмата, ето няколко снимки от снимачната площадка:

3 коментара:

Анонимен каза...

filma izglejda dosta interesen no ne mislq 4e 6te e po hubav ot listopad toi si ostava nomer 1 :)))

Анонимен каза...

това няма да е сериал а игрален филм, изглежда уникален, дано ако не го пуснат в кината тук поне някак да се появи из сайтовете за сваляне ако някой има инфо по въпроса откъде да се намери с бг субтитри да пише тук за да гледаме всички читатели :P

Анонимен каза...

moga da kaja 4e e strahoten filma sled (ba6ta mi i sina mi)....