23 януари 2010

Българската следа в “Листопад”

Как протича един снимачен ден на сериала “Листопад”, който в момента върви по Би Ти Ви? За да търсим отговор на този въпрос, отидохме на място в Истанбул зедно с колегите от Би Ти Ви. И открихме, че поне половината от актьорите в турския сериал имат нещо общо с България или са с някакви корени от Балканите.


“Листопад” в Турция се гледа от всички - модерни и забулени, малки и големи, мъже и жени, баби и дядовци и техните внуци. Сериалът тръгна по екраните на канал “Д” заедно с постмодерната приказка “1001нощ” още преди 4 години, но въпреки това продължава да е № 1 в топ листата и да чупи рекорди по гледаемост в Турция. Филмът се следи със затаен дъх и в Централна Азия, в Близкия изток, Европа, даже и в Австралия. А отскоро стана един от любимите и на българските зрители.


Режисьорката, помощник-режисьорката, арт-режисьорката, изпъл- нителната продуцентка, сценографката и стилистката - силен женски състав, който върти “Листопад” на твърде бързи обороти спрямо обичайните стандарти за Турция. Екипът общо е 45 души. Един епизод продължава 90 минути. Серията се снима обикновено за 4-5 дни. Започват работа в 8,30 ч и приключват към 23 ч най-рано. В събота правят дублажа на сцените в студио, а в неделя монтират.

Снимачният ден на епизод 138 на “Листопад” започна в къщата на Фикрет - голямата дъщеря на фамилията, която по това време вече е омъжена за вдовец с три деца. За разлика от сдържаната многострадална женица от филма ни посреща модерна, интелигентна и жизнерадостна дама, която знае няколко езика.

“Охо! Идвате от България! Имам много фенове оттам. Постоянно искат да им изпращам снимки с автограф. Обяснявам, че нямам никакво физическо време да ходя до пощата, не ми вярват”, подхваща Бенну Йълдъръмлар, докато гримьорите я гласят за поредната сцена. В реалния живот тя е щастливо омъжена, има щерка Ада (означава остров на турски език). Ако не снима в сериала, тя е на сцената на Истанбулския градски театър.

“Точно 430 пъти съм излизала пред публика като Фикрет. Естествено, това страшно ми помогна да доразвия ролята в телевизионната версия на романа на Решат Нури Гюнтекин, писан през 1928 г.”, казва Бенну. Тя е награждавана с 6 от най-престижните призове в Турция за най-добра актриса.

Доближава ли се нейният характер до този на Фикрет, питаме. “Само по това, че и аз обичам повече да изслушвам хората, отколкото да съм на преден план. Аз не мога да бъда толкова търпелива като героинята ми”, обяснява Бенну. А в “Листопад” горката Фикрет само преглъща обидите на свадливата си свекърва, която постоянно й трови живота, но тя няма друг шанс. Разбира се, българските зрители тепърва ще опознаят това чудо, наречено Джеврийе ханъм.


Втората спирка от нашата обиколка е къщата на Неджля. Намира се точно в началото на внушителния мост на Босфора “Фатих Султан Мехмет” в един от най-богаташките квартали на Истанбул - “Румелихисар”. Първо търсим Гювен Хокна, която играе съпругата на Али Ръза бей - Хайрие ханъм. Когато разбира, че сме от България, задържа снимките и започва да разказва: “Ах, джанъм, моите корени са от България. Баща ми и майка ми са били от едно и също място, живели в Северна България. Били са твърде заможно семейство по царско време. После през Втората световна война се изселват в Турция. Аз и сестра ми сме родени тук, но цял живот нашите са ни разказвали за България. Имали са солни кладенци, та оттам идва и фамилията ми.”

Нейни близки ходили в родния край и й казали, че още стои табела с надпис “ХОКНА”. “Ама вече никой не обработвал солните залежи, язък!”, добавя актрисата. Тя никога не е ходила в района, но се надява, като свършат снимките на “Листопад” (което се очаква да стане някъде през април - б. а.), да успее да дойде у нас.

Третата снимачна площадка за деня, който вече приключва, е офисът на фаталната Ферхунде. Продуцентите на сериала са превърнали собствената си административна сграда в мизансцен. Така спестяват поне един от астрономичните наеми, които плащат за къщите, които са наели. Тук раздават на всички по един сандвич и кока-кола, след което въпреки умората отново прожекторите светват, камерите снимат, актьорите играят...

Каква е тайната на успеха на турските сериали разкрива 32-годишната Чагръ Льостувалъ (помощник-режисьорката), чиито родители са се изселили от Босна преди години. Тя смята, че феноменът с инвазията на техните сериали на няколко континента е чисто социологическо явление, което някои специалисти дори определят като нов турски културен империализъм в района на Евразия. “Явно Турция е успяла да напипа пулса на времето. Бурно развиващата се през последните 5-10 г. филмова идустрия и професионалистите, с които се реализират проектите, също си казват думата”, обобщава Чагръ.

Още за това какво се случва зад кулисите на “Листопад” - довечера в “Би Ти Ви репортерите”


Истанбул - Специален репортаж на Нихал ЙОЗЕРГАН
Със съдействието на Би Ти Ви
Източник

Няма коментари: