12 ноември 2010

Неджля от "Листопад" - ориенталската Моника Белучи

След като приключат снимките на "Листопад" (Yaprak Dokumu) в средата на декември, Фахрийе Евджен, чиято звезда изгря с ролята на Неджля, ще продължи образованието си във факултета по история на Босфорския университет в Истанбул, съобщиха турските медии.

Миналата година Фахрийе, наричана ориенталската Моника Белучи, успешно взе приемния изпит, на който се подлагат децата на турците, работещи извън страната. Досега обаче, заради ангажиментите си в "Листопад", нямаше време да посещава редовно лекции.

Евджен, която е родена на 4 юни 1986 г. в германския град Солинген, е следвала социология в университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф и досега книгите, които се занимават с проблемите на социологията, философията и психологията, са й любимо четиво.

Когато била на 19 години, заминала с майка си на ваканция в Истанбул, получила предложение да играе в сериал и замразила следването си. После дошъл "Листопад" и университетът останал на заден план.

Може да се каже, че Фахрие е специалист в междусестринските отношения. Тя има три сестри, всичките по-големи от нея. Баща й е преселник от Солун, а майка й черкезка и преди да заминат за Германия са живели в Самсун. Актрисата казва, че е имала голям шанс да се роди в Германия и да отрасне с езика и културата на тази страна.


Трудно се адаптирала в Турция и най-много я притеснявало, че хората се държат много свойски. Дори мислела да се върне в Германия. От държавите, които е посетила досега, най-много харесва Испания и мисли, че би могла да живее там. Учила е испански в училище, а знае още турски, немски и английски.

В училище Фахрие играла две години в любителски театър, но смятала за много трудно да продължи образованието си в тази област. И сега театърът е голямата й любов, но съзнава, че няма необходимата подготовка. Тя намира, че актьорската професия е начин да откриеш нови страни у себе си и да ги покажеш на зрителите.

За себе си казва също, че е нетърпелива и енергична, че търси правата си и иска да използва всеки ден максимално. Участието й в "Листопад" й носи не само голяма популярност, но и й открива път към игралното кино.

Докато снима сериала, играе главни роли, напълно противоположни, в два пълнометражни филма - психологическата драма "Рай", където се превъплъщава в психично болно момиче, и романтичната комедия "Любовно затъмнение", където е разглезена и бъбрива госпожица.

Всяка седмица Фахрийе следи поредния епизод на "Листопад" по телевизията (в Турция сериалът се излъчва веднъж седмично) и смята, че това е част от задълженията й. Може би след 15 години ще мога да си позволя да не гледам това, в което се снимам, но за млада актриса като мен е задължително, казва тя.

Определя сериала като тежка драма и казва, че понякога дори се отразява на емоционалното й състояние, но въпреки това, работата в него й доставя голямо удоволствие. Казва, че екипът е много добър, имат чудесни отношения и никакво напрежение.

Преди няколко седмици Фахрийе получи предложение да партнира на известния актьор Халит Ергенч, познат на българските зрители като Онур от "1001 нощ" в новия сериал "Великолепното столетие", разказващ за разцвета на Османската империя по времето на Сюлейман Великолепни. Фахрийе е била избрана за ролята на Хюрем султан - полякинята Роксалана, съпруга на Сюлейман и майка на султан Селим Втори, която оказва силно влияние върху управлението на държавата.


Само преди няколко дни Фахрийе напусна къщата, в която живееше с 38-годишния Йозджан Дениз, популярен певец, актьор и композитор от кюрдски произход. През бурната им връзка, продължила две години, те се разделяха два пъти досега. Този път Фахрийе събрала всички вещи, дори четката си за зъби, и от дома на Йозджан в Астория се преместила в къщата, която си купи в истанбулския квартал Бебек за 400 хил. долара. "Да живеем в една къща, вреди на оношенията ни" обясни Фахрийе. Йозджан очаква премиерата на последния си игрален филм "А после?", в който си партнира с друга актриса от "Листопад" - Дениз Чакър (Ферхунде).

Красивата Фахрийе, която е висока 1,74 м и е почитателка на Бионсе и Бари Уайт, наскоро предизвика паника на известния булевард Багдад в Истанбул, като забрави къде си е паркирала колата. Актрисата влязла в кафене с две приятелки и когато приключили, не могла да открие колата си. Разтревожена, се обърнала към полицаите, които открили автомобила, на мястото, където бил паркиран.

Няма коментари: