15 февруари 2010

Гювен Хокна: Аз съм много променлив човек!


Бихте ли ни разказали за вашите български корени, от къде се е преселила вашата фамилия в Турция?

Моето семейство е било доста заможно. Живели са на българо-румънската граница, близо до Черно море. Били са собственици на солни кладенци. По-късно, по време на Втората световна война, се изселили в Турция. И майка ми, и баща ми са от там. Били са близки семейства, приятелски, там са се харесали и са се взели. Аз съм се родила в Истанбул.

Ходили ли сте някога в България, търсили ли сте своите корени?

Аз не съм била, но мои много близки роднини ходиха неотдавна да видят родното ни място. Сега било много изоставено. Солниците не работели, били изоставени, обаче видели, че още седи надписа на табелата "Хокна" – името, което ние сме пренесли в Турция и го предаваме на децата и внуците си. Аз не съм ходила, но съм минавала през България на път за Европа. Нищо чудно до ден днешен да имаме някакви далечни роднини там. Може би трябва да ги потърся, да се свържем с тях.

Трудно ли ви е било да станете актриса в Турция?

Не, не, изобщо не се затрудних при избора си на професия. Моите родители са много модерни хора, европейци. Моята първа страст беше балета. Спечелих изпитите за балерина с отличие. После обаче претърпях контузия и тежък грип. Разделих се с балета, но продължих да нося в душата си любовта към изкуството. Човек се ражда с изкуството, това е най-големият божи дар, този талант, който имам. От 45 години съм в театъра, имам и много участия в турски филми и много успешни сериали, в които винаги съм изпълнявала главната роля. Дай боже, колкото ми позволяват силите до края на живота да бъда на екрана и на сцената, на които посветих младостта си. Чрез вас искам да предам сърдечните си поздрави на българските зрители, целувам ви всички. Нека да продължат да ни гледат, благодаря ви!

Може ли да ми кажете какво е вашето семейство, имате ли деца, внуци?

Имам една дъщеря. И тя завърши академията за изящни изкуства – стъклопис и керамика. Освен това прави много добри карикатури, но като хоби. Имам внучка на 10 години. И тя рисува страхотно, рецитира стихове, пее песни, доста е талантлива. И двете са взели по нещо от мен от моя талант.

Приличате ли си с Хайрие?

Хич не си приличаме, по нищо! Ние сме от старата класа актьори, които не играят себе си, а могат да влизат от една в друга твърде различни роли. По това се отличава добрият артист. Това може би е една от причините хората да ни харесват и обичат толкова много. Аз съм много променлив човек, но явно все пак нещо общо имаме двете с Хайрие, затова толкова сме си паснали с моята героиня.Няма коментари: